Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Hulp bij depressie

Een depressie kan jouw leven behoorlijk overhoopgooien. Je hebt bijvoorbeeld last van vermoeidheid en voelt geen energie om dingen te ondernemen met vrienden, je kunt je niet meer concentreren en merkt dat je ook interesse verliest in wat je voorheen heel leuk vond. De meeste mensen ervaren in hun leven verschillende periodes met depressieve gedachten en gevoelens die bijna altijd wel weer over gaan. Deze periodes duren meestal niet langer dan twee tot drie weken.

Andere symptomen die bij een depressie horen zijn bijvoorbeeld; weinig tot geen eetlust hebben of juist een toename van eetlust, verstoring in je slaapritme, negatieve gedachtes of een negatief zelfbeeld en soms zelfs paniekaanvallen of gedachten over zelfdoding.

Een veel voorkomend symptoom, die veelal niet benoemd wordt, is dat mensen met een depressie zich ontzettend eenzaam voelen. Alles voelt uitzichtloos, er lijkt geen eind aan te komen er is geen lichtpuntje meer in de duisternis.

Gaat het bij jou niet vanzelf over, of duurt het wel erg lang, dan kan onze begeleiding helpend zijn. Bij Plushome krijg je hulp bij een depressie om er weer bovenop te komen, zodat je straks misschien weer plezier krijgt en kan genieten van leuke dingen in het leven. We leren je vooral omgaan met de negatieve gevoelens en gedachtegangen.

 

Plushome biedt hulp bij:

Dagstructuur

Na de kennismaking met je begeleider zullen jullie samen een plan gaan opstellen. Iedereen ervaart een depressie anders, wij zullen dan ook kijken naar wat passend is voor jou. We kunnen kijken naar hoe je het beste weer structuur kunt aanbrengen in de dag, we ondersteunen bij voeding en zoeken in jouw netwerk voor ondersteuning. Een belangrijke vraag is: ”Waar kreeg je voorheen energie van en wat is haalbaar om weer op te pakken?”

 

Vertrouwen

Het belangrijkste in de begeleiding vinden we de vertrouwensband. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij jouw begeleider. Eerlijkheid is de sleutel in deze relatie, die twee kanten op werkt. Je moet natuurlijk niet doen alsof het beter met je gaat terwijl je je nog heel slecht voelt. Veelal ontwikkelen mensen met een depressie bepaalde patronen die niet helpend zijn. Het is soms moeilijk en confronterend deze te doorbreken. Wanneer we dit signaleren zullen we dat ook zeker benoemen, uiteraard op een respectvolle manier!

Daarna kijken we samen hoe we dit gedrag in de toekomst om kunnen buigen. Gedurende de begeleiding zal je soms drie stappen vooruitgaan en weer twee terug of helemaal een terugval krijgen. Dat is allemaal niet erg en hoort bij het proces om weer beter te worden.

 

Therapie

Ben je al begonnen met therapie? Zo niet kunnen we uitzoeken waar je behandeling kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan cognitieve gedragstherapie of interpersoonlijke therapie. Mindfulness wordt ook vaak ingezet, dit is iets wat we al samen kunnen oppakken. Wij bieden zelf ook therapie aan kinderen en jongeren tot maximaal 23 jaar.

Daarbij gaan we op zoek naar waar je kwaliteiten liggen. We gaan niet uit van je beperkingen, maar kijken vooral naar wat je goed kan en wat je leuk vindt. Dat vormt de basis voor de rest van de begeleiding. Je kunt daarbij denken aan muziek– of bewegingstherapie, maar ook aan gesprekken met je persoonlijke therapeut. We nemen steeds kleine stapjes op de weg naar herstel.

Ben je ouder dan 23 jaar? Dan kunnen we je ook ondersteunen met behandeling van een van onze samenwerkingspartners.

 

Een depressie kan zowel voorkomen bij ouderen als bij kinderen. Lees onze blog over het omgaan met een depressie en depressie bij kinderen. Leer meer over de oorzaken, symptomen en hoe je met een depressie om kunt gaan.

 

Maud van de Worp - Muziektherapeut

“De kracht van muziektherapie: passend bij elke stemming.”

Heleen van Hassel - Coördinator jeugd & gezin

“Midden tussen de moeilijkheden zijn er kansen en oplossingen te vinden.”

Yvette Weeda - Orthopedagoog

"Als je het eindpunt weet, dan kun je een route uitstippelen om daar te komen."

Maureen Benneker - Coördinator Utrecht

"Jouw zorg, mijn doel."

Floor Peters - Gezinscoach

“Echt naast iemand gaan staan, het zelfvertrouwen vergroten en die persoon dan zien groeien; dat vind ik het allermooiste aan mijn werk!”

Robin van Rooij - Coördinator Gelderland Oost

“Het gras is groen daar waar je het water geeft.”

Lotte Bakker - Orthopedagoog

"Al kunnen we de richting van de wind niet veranderen, we kunnen samen kijken hoe de zeilen aan te passen om de gewenste bestemming te bereiken".

Liz Kooning - Coördinator Arnhem-Zuid

“Luisteren naar jezelf is net zo belangrijk als luisteren naar een ander.”

Dennis den Olden - Coördinator Arnhem Noord & Zuid

"Het wordt makkelijker de brug over te gaan wanneer we verlangen naar de overkant."