Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Hulp bij dwangstoornis (OCD)

Bij een obsessieve compulsieve stoornis heb je last van steeds terugkerende gedachten die je liever niet wilt hebben. Je denkt bijvoorbeeld de hele dag dat je besmet wordt door vuil, waardoor je constant je handen wast als je iets hebt aangeraakt. Of je denkt dat iemand je iets aan wil doen of dat er iets ernstigs gebeurt als je een bepaalde handeling niet uitvoert.

OCD staat voor Obsessieve Compulsieve Dwangstoornis. Deze dwangstoornis is een angststoornis die gekenmerkt wordt door terugkerende, ongewenste gedachten (obsessies) en/of herhaalde handelingen (compulsies). Dit zijn handelingen als bijvoorbeeld tellen, lamp aan en uit doen of vaak controleren of het gas wel uit staat. Deze stoornis begint meestal tijdens de jonge volwassenheid en soms al in de kindertijd.

Je hebt geen controle meer over die gedachten en handelingen. En dat kan beangstigend zijn. Je kunt je daardoor bovendien niet meer concentreren op je werk of je school. Het neemt je leven volledig in beslag. In dat geval kan van de OCD of dwangstoornis  je helpen weer de controle te krijgen over je leven.

Bij Plushome bieden we hulp bij OCD en dwanggedachten- en handelingen. Dit doen we in de vorm van ambulante begeleiding en vanuit de jeugdwet aangevuld met behandeling. Volwassenen begegeleiden we bij dit proces. Behandeling voor volwassen zoeken we bij onze samenwerkingspartners.

 

Behandeling en begeleiding bij OCD & dwangstoornis

In veel gevallen werken we bij een OCD en dwangstoornis behandeling met cognitieve gedragstherapie. Dat houdt in dat we stilstaan bij de gedachten die je hebt. We gaan bijvoorbeeld na welke gedachten een bepaalde handeling triggeren en zorgen ervoor dat je gewend raakt aan die angstgedachten. Hierdoor verdwijnt je angst op den duur en zullen ook de dwanghandelingen stapje voor stapje afnemen.

Hoe gaat dat dan precies in z’n werk? Bij Plushome maak je eerst kennis met jouw ambulante begeleider. We snappen dat je je misschien schaamt, dus we zorgen ervoor dat je alleen aan hem of haar hoeft te vertellen waar je last van hebt. Vervolgens kijken we samen of er een therapeut is die samen met jou een plan opstelt voor een behandeling die past bij jouw gedachten en handelingen. Door je langzaam bloot te stellen aan datgene waar je bang voor bent en je te laten zien wat er gebeurt als je je dwanghandelingen niet uitvoert, kunnen we je gedachtenpatroon doorbreken. Dit zal op den duur verlichting geven.

 

Wil je nog iets meer weten over OCD? Lees dan ons blog: OCD; wat is dat nu eigenlijk?

Yvette Weeda - Orthopedagoog

"Als je het eindpunt weet, dan kun je een route uitstippelen om daar te komen."

Floor Peters - Gezinscoach

“Echt naast iemand gaan staan, het zelfvertrouwen vergroten en die persoon dan zien groeien; dat vind ik het allermooiste aan mijn werk!”

Lotte Bakker - Orthopedagoog

"Al kunnen we de richting van de wind niet veranderen, we kunnen samen kijken hoe de zeilen aan te passen om de gewenste bestemming te bereiken".

Maud van de Worp - Muziektherapeut

“De kracht van muziektherapie: passend bij elke stemming.”

Heleen van Hassel - Coördinator jeugd & gezin

“Midden tussen de moeilijkheden zijn er kansen en oplossingen te vinden.”