Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

OCD; wat is dat nu eigenlijk?

Bij Plushome begeleiden we volwassenen en behandelen we kinderen met OCD. OCD staat voor obsessieve compulsieve stoornis, maar wat betekend dat nu precies in de praktijk?

Wat is OCD?

OCD staat voor Obsessieve Compulsieve Dwangstoornis. Deze dwangstoornis is een angststoornis die gekenmerkt wordt door terugkerende, ongewenste gedachten (obsessies) en/of herhaalde handelingen. Dit zijn handelingen als bijvoorbeeld tellen, lamp aan en uit doen of vaak controleren of het gas wel uit staat. Deze stoornis begint meestal tijdens de jonge volwassenheid en soms al in de kindertijd.

Als je langer dan een uur per dag dwangmatige gedachten hebt en/of dwangmatige handelingen uitvoert, spreken we van een stoornis. De dwanggedachten geven jou een gevoel van angst en onrust en door het uitvoeren van bepaalde handelingen gaat de onrust weg. Helaas alleen op korte termijn want het gevoel en daarmee de gedachten komen later toch weer terug.

Nog meer op deze pagina:

Wat is de oorzaak van OCD?

OCD kan al vanaf een jonge leeftijd ontstaan. Er is geen eenduidige oorzaak voor het ontstaan van OCD. Wel zijn er bepaalde risicofactoren zoals erfelijkheid. Wanneer iemand binnen jouw familie OCD heeft, is de kans groter dat jij een dwangstoornis ontwikkelt. Daarnaast is er ook sprake van een persoonlijke aanlegging om een dwangstoornis te ontwikkelen. Een persoon die van zichzelf al angstig en controle behoeftig is, heeft een grotere kans op het ontwikkelen van OCD. Daarnaast kan een trauma, of stressvolle gebeurtenissen ook een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van OCD.

Wat zijn symptomen van OCD?

Symptomen van OCD zijn terugkerende dwanggedachten en/of handelingen. Er is een onderscheid tussen dwanggedachten en dwanghandelingen. Bij dwanggedachten keren er bepaalde ongewenste gedachten continue terug zonder dat iemand hier controle op heeft. Deze gedachten zorgen voor een angstig en onrustig gevoel. Een voorbeeld van dwanggedachten is de gedachten dat je constant besmet wordt door vuil of de gedachten dat je ernstige fouten maakt en deze grote gevolgen geeft. Deze gedachten probeert iemand te onderdrukken. Dit zorgt vaak voor dwanghandelingen.

Dwanghandelingen zijn handelingen of activiteiten die constant herhaald worden. Iemand voert bepaalde handelingen uit om de angst en onrust te onderdrukken. Zo kan iemand de dwang hebben om zichzelf continue te wassen omdat hij bang is om zichzelf te besmetten, of moet je van jezelf tot 10 tellen voordat je de fiets opstapt. Een dwanghandeling zelf heeft soms niets te maken met datgene waar iemand bang voor is.

De angst en onrust wordt vaak tijdelijk onderdrukt door de dwanghandeling uit te voeren, zoals jezelf voortdurend wassen, echter komt de angst om bijvoorbeeld besmet te worden snel weer op. Dit zorgt voor een negatieve spiraal waarbij de dwanggedachten/handelingen steeds sterker worden.

Er is sprake van een dwangstoornis als je langer dan een uur per dag dwangmatige gedachten en/of dwangmatige handelingen uitvoert. Het beïnvloedt je leven en zo’n mate dat je sociale situaties kan gaan vermijden.

 

Is OCD een vorm van Autisme?

OCD is een vorm van een angststoornis. Er wordt ook wel eens een vergelijking gemaakt met een Autisme Spectrum Stoornis. Echter is OCD niet een vorm van autisme. Wel kan het zo zijn dat mensen met autisme bepaalde dwanggedachten/handelingen ervaren vanuit hun problematiek. Ook kan iemand met autisme ook een dwangstoornis ontwikkelen. Dan bestaan ze tegelijkertijd.

 

Behandeling bij OCD

Zowel kinderen als jongeren met OCD kunnen bij Plushome terecht voor behandeling. Hierbij zorgen de behandelaren samen met het kind of de jongeren ervoor dat ze de regie over de dwang weer terug kan krijgen. Hiervoor wordt onder andere Cognitieve Gedragstherapie ingezet. Samen kijken we naar de dwanggedachten/handelingen. Behandeling bestaat uit Exposure en Responspreventie. Dit houdt in dat diegene met OCD wordt blootgesteld aan datgene waar je bang voor bent. Dit begint in kleine stapjes zodat succeservaringen worden opgedaan. Daarnaast wordt Responspreventie ingezet, dit is het juist niet uitvoeren van de dwanghandelingen. Dit wordt zo opgebouwd door de angst en spanning op te zoeken dat de dwanggedachten en handelingen doorbroken worden. Daarnaast zouden we in overleg met de huisarts medicatie kunnen proberen. Medicatie wordt wél altijd gecombineerd met een behandeling. In het artikel over dwanghandelingen doorbreken behandelen we ook diverse tips hoe je zelf met je dwangstoornis om kunt gaan.

 

Wil je meer weten over onze behandelvormen? Klik dan hier.

 

November 2022