Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Hulp bij autisme

Autisme kan invloed hebben op veel levensgebieden in veel verschillende levensfasen. De mate waarin is individueel bepaald en hangt vaak samen met iemands levensfase en achtergrond. Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld kwetsbaarheden hebben op het sociaal functioneren, (non-verbale) communicatie, motoriek, prikkelverwerking, het filteren van informatie en flexibiliteit.

Met name tijdens overgangsperioden hebben mensen met autisme een kans om vast te lopen als zij niet tijdig de juiste begeleiding krijgen. Voorbeelden hiervan zijn de overgang in ontwikkelingsfasen die bij verschillende leeftijden hoort, overgang van school/werk/dagbesteding en van wonen bij ouders naar zelfstandig wonen.

Op zoek naar hulp bij autisme? Bij Plushome bieden we hulp bij autisme aan zowel kinderen en volwassenen. Dit doen we ook bij een combinatie met andere diagnoses.

 

Ambulante begeleiding bij autisme

Plushome biedt begeleiding op verschillende levensgebieden. We hanteren hierbij de levensgebieden van de zelfredzaamheidsmatrix.

Wij kunnen bijvoorbeeld ondersteunen bij het voorbereiden en oefenen van belangrijke gesprekken met andere organisaties of gesprekken in je eigen netwerk. Ook kunnen we tips en adviezen geven over het omgaan met jouw sociale contacten.

Wij kunnen met jou op zoek gaan naar een passende dagbesteding. Dit kan studie, (betaald of onbetaald) werk of een andere vorm van dagbesteding zijn. We onderzoeken samen wat jij leuk vindt en wat past bij jouw belastbaarheid.

  • Omgaan met prikkelverwerking

Samen met jou kijken we naar eventuele moeilijkheden wat betreft prikkelverwerking. Helpt het bijvoorbeeld om rustmomenten in te plannen en zo ja, wanneer? Helpt het om een geluiddempende koptelefoon aan te schaffen?

  • Omgaan met emoties, zoals boosheid of verdriet

Wanneer er bijvoorbeeld moeite is met het omgaan met boosheid, kunnen wij samen met jou een stappenplan maken. Je leert dan de opbouw van de emotie boosheid te herkennen en wat je bij elke stap kan doen om rustig(er) te worden. Ook bieden we muziektherapie of PMT om te leren met emoties om te gaan voor kinderen en jongeren tot maximaal 23 jaar.

  • Het maken van dag-/weekplanningen

Wij kunnen samen met jou kijken naar je weekplanning. Wanneer plan je rustmomenten in? Hoe kan je het best je huishoudelijke taken inplannen? Hoe stem je dit af op je belastbaarheid?

Dit is een heel breed onderwerp. Denk hierbij aan psycho-educatie voor ouders, duidelijkheid aanleren in communicatie richting het kind, het maken van een duidelijke dagstructuur in het huis en eventueel aanvullen met pictogrammen.

  • Andere zaken waar jij hulp bij nodig hebt

Dit kan een stukje acceptatie zijn of bijvoorbeeld het vinden van lotgenoten contact.

 

Autisme begeleiding op maat

Ieder kind en ieder mens is uniek. Bij Plushome word jij gekoppeld aan een begeleider die wij bij jou vinden passen. Dit is één persoon, waarbij jij je verhaal kwijt kan. Op deze manier willen we met autisme begeleiding een veilige en vertrouwde omgeving creëren. Ook kunnen we ervoor zorgen dat de mensen uit jouw leefomgeving ondersteund en begeleid worden, zodat ze kunnen leren om jou te begrijpen en om zo goed mogelijk met jou om te kunnen gaan.  We horen graag waar je naartoe wilt. Wat je zou willen leren en wat je dromen zijn. Samen zorgen we ervoor dat jij stappen in de juiste richting zet en je doelen behaalt!

 

Wil je nog meer weten over autisme? Lees dan ons blog: Wat is autisme en hoe te herkennen

Dennis den Olden - Coördinator Arnhem Noord & Zuid

"Het wordt makkelijker de brug over te gaan wanneer we verlangen naar de overkant."

Maud van de Worp - Muziektherapeut

“De kracht van muziektherapie: passend bij elke stemming.”

Heleen van Hassel - Coördinator jeugd & gezin

“Midden tussen de moeilijkheden zijn er kansen en oplossingen te vinden.”

Yvette Weeda - Orthopedagoog

"Als je het eindpunt weet, dan kun je een route uitstippelen om daar te komen."

Maureen Benneker - Coördinator Utrecht

"Jouw zorg, mijn doel."

Floor Peters - Gezinscoach

“Echt naast iemand gaan staan, het zelfvertrouwen vergroten en die persoon dan zien groeien; dat vind ik het allermooiste aan mijn werk!”

Robin van Rooij - Coördinator Gelderland Oost

“Het gras is groen daar waar je het water geeft.”

Lotte Bakker - Orthopedagoog

"Al kunnen we de richting van de wind niet veranderen, we kunnen samen kijken hoe de zeilen aan te passen om de gewenste bestemming te bereiken".

Liz Kooning - Coördinator i.o.

“Luisteren naar jezelf is net zo belangrijk als luisteren naar een ander.”