Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Cognitieve gedragstherapie

Bij Plushome bieden we vanuit de jeugdwet en de verlengde jeugdwet cognitieve gedragstherapie in Nijmegen, Arnhem en hun omgeving. Dat houdt in dat je daar bij ons terecht kunt voor psychotherapie. Hierbij verkrijg je inzicht in je gedachten, je gevoelens en je gedrag. Tijdens cognitieve gedragstherapie leer je namelijk hoe je die vervelende of ongewenste gevoelens kunt veranderen naar positieve gedachten en positieve gevoelens.

Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij verschillende klachten. Het wordt onder andere ingezet bij depressie, eet- en dwangstoornissen, verslavingen en fobieën. Vooral bij angstklachten blijkt de therapie erg goed te werken. Onze behandelaren kunnen je helpen om negatieve gevoelens te vervangen door positieve of helpende gedachten. Dit doe je door samen met hen je gedachtepatronen uit te pluizen en uit te zoeken hoe je deze patronen kunt ombuigen.

Behandeling en oefeningen cognitieve gedragstherapie

Een behandeling bestaat veelal uit gesprekken met jouw behandelaar. De eerste stap is het herkennen en onderscheid maken tussen jouw gedachten, gevoelens en gedragingen. Jouw behandelaar helpt je met het uitpluizen hiervan en de bewustwording hiervan bij jezelf. De gebeurtenis is hierbij van belang, in welke situatie ervaar je bepaalde gevoelens en/of gedachten. Vervolgens kijken we welke gedachten er op dat moment door je hoofd gingen en vervolgens welk gevoel hieraan gekoppeld is voor je. Hierna kijk je samen naar het gedrag wat je hierna toonde of om je heen zag, wat deed je (of juist niet)? Daarnaast zul je thuis ook aan de slag moeten met de dingen die worden besproken in een behandelsessie. Hiervoor krijg je oefeningen mee die wekelijks nabesproken worden en gekeken wordt wat nog lastig was of juist al erg goed ging.

Wanneer er sprake zijn van negatieve gedachten, die weer samenhangen met een eventueel negatief gevoel of eventuele negatieve gedragingen, worden deze nog verder uitgepluisd. Klopt het immers wel wat je denkt? Wat zijn jouw voor- en tegenargumenten? Zijn er andere manieren om te denken over de situatie of over jezelf? Door de negatieve gedachten op een observerende manier te onderzoeken, kan er meer ruimte komen voor andere visies. Op die manier hopen we om deze negatieve gedachten er te laten zijn maar aan de andere kant ruimte vrij te maken voor positieve gedachten. Op die manier kunnen negatieve gedachten meer op de achtergrond raken en komt er meer rust in gedachten maar ook in gevoelens en bijbehorend gedrag.

Lotte Bakker - Orthopedagoog

"Al kunnen we de richting van de wind niet veranderen, we kunnen samen kijken hoe de zeilen aan te passen om de gewenste bestemming te bereiken".

Yvette Weeda - Orthopedagoog

"Als je het eindpunt weet, dan kun je een route uitstippelen om daar te komen."

Joost Levy - Gz-psycholoog

"Als je praat, herhaal je vaak wat je al weet. Als je luistert leer je vaak iets nieuws."

Maud van de Worp - Muziektherapeut

“De kracht van muziektherapie: passend bij elke stemming.”