Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Wat is jeugdhulp?

Jeugdhulp omvat een breed scala aan diensten die zich richten op het ondersteunen, begeleiden en verbeteren van het leven van kinderen en jongeren. Deze hulp is bedoeld voor kinderen/ jongeren die te maken hebben met emotionele, gedragsmatige, sociale of psychologische uitdagingen die hun algehele welzijn en functioneren beïnvloeden, maar ook voor de opvoeders van deze kinderen. Of het nu gaat om het overwinnen van psychische aandoeningen, het omgaan met traumatische ervaringen, het verbeteren van sociale vaardigheden of het aanpakken van leerproblemen. Jeugdhulp is bedoeld om elk kind te helpen om het beste uit zichzelf te halen en zijn of haar maximale mogelijkheden te bereiken. Jeugdhulp is er ook om ouders te helpen om in hun eigen kracht te staan.

 

Wat is ambulante jeugdhulp?

Ambulante jeugdhulp is een toegankelijke en effectieve vorm van ondersteuning waarbij kinderen, jongeren en opvoeders begeleiding krijgen in hun eigen vertrouwde omgeving. Plushome biedt ambulante begeleiding en jeugdhulp om de positieve ontwikkeling van elk kind te bevorderen. Onze hoogopgeleide professionals werken nauw samen met het kind en het gezin om een persoonlijke aanpak te bieden die aansluit bij hun specifieke behoeften en doelen.

 

Voor wie is jeugdhulp?

Jeugdhulp is beschikbaar voor kinderen en jongeren tot 18 (en soms 23) jaar oud. Het richt zich op verschillende doelgroepen, waaronder kinderen met gedragsstoornissen, psychische aandoeningen, trauma’s, ontwikkelingsstoornissen en leerstoornissen. Jeugdhulp is er voor elk kind dat ondersteuning nodig heeft bij het overwinnen van uitdagingen en het bouwen aan een positieve toekomst. Naast individuele hulp voor het kind kunnen gezinnen bij Plushome ook terecht voor opvoedondersteuning waarin het gezin en de begeleider samen richting een doel werken en ouders handvaten kunnen krijgen.

 

Verschillende vormen van jeugdhulp

 

Onder jeugdhulp vallen diverse vormen van ondersteuning:

 

Individuele ondersteuning is een persoonlijke benadering waarbij een kind één-op-één werkt met een hulpverlener om aan zijn of haar uitdagingen te werken. Groepstherapie stimuleert interactie tussen leeftijdsgenoten, waar kinderen steun en begrip kunnen vinden in een veilige omgeving.

Gezinsondersteuning richt zich op het verbeteren van de relaties binnen het gezin en het ontwikkelen van effectievere opvoedingsvaardigheden. Daarnaast kan jeugdhulp ook schoolondersteuning omvatten, waarbij de hulpverleners samenwerken met scholen om academische en gedragsmatige obstakels aan te pakken, zodat het kind zich beter kan ontwikkelen.

 

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?

Hoewel de termen “jeugdzorg” en “jeugdhulp” soms door elkaar worden gebruikt, hebben ze verschillende betekenissen.

 

Jeugdzorg verwijst naar de formele zorg en ondersteuning die wordt geboden aan kinderen en jongeren die niet langer in staat zijn om in hun eigen gezin te wonen. Dit kan onder meer pleegzorg, residentiële zorg en andere vormen van vervangende zorg omvatten. Jeugdzorg richt zich voornamelijk op kinderen die in een onveilige thuissituatie verkeren vanwege ernstige problemen, zoals verwaarlozing of misbruik.

 

Aan de andere kant omvat jeugdhulp een veel bredere reeks diensten die niet noodzakelijkerwijs inhouden dat het kind uit huis moet worden geplaatst. Het strekt zich uit tot ambulante begeleiding, gezinstherapie, sociaal-emotionele ondersteuning, onderwijsondersteuning en andere vormen van hulp op maat. Jeugdhulp is erop gericht kinderen en jongeren te helpen hun uitdagingen aan te gaan en te gedijen in hun eigen vertrouwde omgeving.

 

De hulp die Plushome kan bieden

 

Jeugdhulp bij Plushome is een waardevolle steunpilaar voor kinderen en jongeren die te maken hebben met uitdagingen in hun ontwikkeling en welzijn. Bij Plushome geloven we sterk in de kracht van jeugdhulp op maat, waarbij we elk kind benaderen als een individu met unieke behoeften. Of het nu gaat om gezinsbegeleiding of ambulante begeleiding voor kinderen, onze toegewijde professionals staan klaar om kinderen te helpen bij het bouwen aan een succesvolle toekomst en een positieve levensweg. Daarnaast biedt Plushome ook individuele therapie aan bij kinderen en jongeren. Zo wordt er onder andere cognitieve gedragstherapie en muziektherapie aangeboden.

 

Augustus 2023