Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Soorten traumatherapieën

Trauma is een complexe emotionele ervaring die diepe sporen kan achterlaten op het leven van een individu. Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingen ontwikkeld om mensen te helpen bij het verwerken van trauma en hun weg naar herstel te vinden. In dit artikel verkennen we de beste traumatherapieën die we bij Plushome gebruiken om mensen te helpen hun emotionele wonden te helen en hun levenskwaliteit te verbeteren.

 

Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte aanpak bij traumabehandeling. Deze therapie richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die verband houden met het trauma. Door deze patronen aan te pakken, kunnen individuen nieuwe manieren vinden om met hun trauma om te gaan en hun emotionele reacties te beheersen. Bij Plushome maken we ook gebruik van het WRITEjunior protocol. Dit is een CGT-methode specifiek gericht op trauma waarbij kinderen en jongeren in een veilige setting hun trauma bespreken en deze gaan verwerken. Ouders en omgeving kunnen hier ook bij ingezet.

 

Psycho-motorische therapie

Psycho-motorische therapie is een aanpak die zich richt op het verband tussen lichamelijke en emotionele ervaringen. Door middel van bewegingsactiviteiten, lichaamsbewustzijn en ontspanningsoefeningen kunnen individuen hun lichaam helpen om opgeslagen emotionele spanningen als gevolg van trauma los te laten.

Muziektherapie

Muziektherapie is een unieke benadering van traumabehandeling die muziek en geluid gebruikt om emotionele verwerking en herstel te bevorderen. Muziektherapeuten werken samen met cliënten om muzikale activiteiten te selecteren die passen bij individuele behoeften en doelen, variërend van het bespelen van instrumenten tot het luisteren naar specifieke nummers. Muziek kan een veilige uitlaatklep bieden voor emoties en neurale verbindingen herstellen, en kan een waardevolle aanvulling zijn op andere therapieën.

 

Exposuretherapie:

Exposuretherapie is gericht op het geleidelijk blootstellen van het individu aan de herinneringen en situaties die verband houden met het trauma. Dit gebeurt in een veilige en gecontroleerde omgeving, wat uiteindelijk kan leiden tot afname van de angstreacties en de emotionele impact van het trauma.

 

Traumaverwerking is altijd op maat

Er zijn verschillende effectieve traumabehandelingen beschikbaar om mensen te helpen herstellen van ingrijpende emotionele ervaringen. Elke persoon is uniek, en het kan nodig zijn om verschillende benaderingen te combineren om het meest effectieve pad naar herstel te vinden. Het belangrijkste is om professioneel advies te zoeken en de aanpak te kiezen die het beste past bij de individuele behoeften en omstandigheden. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een traject bij zowel een CGT-therapeut als een muziektherapeut als dit het best passend zou zijn.

 

Bij Plushome bieden we traumatherapie in Arnhem, traumatherapie in Nijmegen en traumabegeleiding in Utrecht

November 2023