Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Muziektherapie

Muziektherapie is een vaktherapie. Vaktherapie is een overkoepelende naam voor therapieën die ervaringsgericht werken. Door te doen krijg je inzicht in wat je voelt, hoe je je gedraagt of kun je oefenen met ander gedrag.

Een activiteit (muziek, sport en spelactiviteiten, dans of drama) wordt ingezet om je uit te dagen, te leren ervaren wat er gebeurt in sommige situaties en onderwerpen bespreekbaar te maken.

 

Het is niet nodig om goed te kunnen sporten, je hoeft geen instrument te spelen of goed te kunnen dansen om deze therapie te laten slagen. 

Doen staat centraal en niet praten, wat deze vorm van therapie uitermate geschikt maakt voor kinderen, jongeren, mensen met een (licht) verstandelijke beperking of psychische problematiek.

Therapie zorgt ervoor dat je als mens veranderd, wat ook invloed heeft op andere onderdelen in je leven, zoals werk, school en thuis. De therapeut zal proberen om alles wat je in de therapie leert ook in de thuis- en of schoolsituatie terug te laten komen.

Binnen de muziektherapie wordt er muziek gemaakt met gerichte oefeningen en kunnen we problemen onderzoeken, en emoties en gedachte die daarbij horen vormgeven. Door deze oefeningen kun je bijvoorbeeld leren hoe je op andere manieren kan reageren of hoe je gevoelens te uiten. Maar ook om problemen op te lossen of het accepteren van een situatie. Je leert jezelf kennen en hoe jij reageert en handelt in bepaalde situaties. Wat er op de voorgrond staat, hangt af van jouw hulpvraag.

Muziek en emoties staan dichtbij elkaar. Wanneer we er soms geen woorden voor hebben, voel je het wel in je lichaam, en lukt het wel om in de muziek je gevoel aan te geven. Door de emotie in de muziek te spelen of naar muziek te luisteren met die emotie, kunnen we onze emoties kwijt waardoor er weer meer rust en ontspanning voor in de plaats komt.

Muziek luisteren en maken helpt om je hoofd leeg te krijgen en ruimte te maken voor positieve ervaringen!

Door het ervaren in de muziek krijg je inzichten over jezelf en de ruimte om te gaan oefenen met ander gedrag. Het is een veilige manier om te ontdekken wie jij bent en wat er voor jou werkt!

Bijvoorbeeld: We spelen elkaar na op de piano: je moet goed op elkaar letten, keuzes maken en durven doen. Wat gebeurt er bij jou tijdens het spelen? Ben je bezig met hoe goed je het moet naspelen, mag je fouten maken? Lukt het om iets voor te spelen en zelf iets te bedenken? Welke gedachte spelen er bij jou en hoe uit zich dat in jouw handelen (gedrag)?

Ook ontspanningsoefeningen kunnen een onderdeel zijn van de therapie. Door zowel actief muziek te maken, kan je je lichaam laten ontspannen als door muziek te luisteren. Het vinden van een balans tussen spanning en ontspanning is belangrijk voor in het dagelijks leven!

Muziektherapie is geschikt voor iedereen die graag geholpen wilt worden om meer grip te krijgen over hun situatie en of problemen. Muziektherapie kan ingezet worden bij kinderen en/of jongeren met:

  • Adhd
  • Autisme
  • Gedragsproblematiek
  • Verstandelijke beperking
  • Trauma of verliesverwerking
  • Somberheid of depressieklachten
  • Angst

Maud van de Worp - Muziektherapeut

“De kracht van muziektherapie: passend bij elke stemming.”