Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Omgaan met ADHD

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) kan een uitdaging zijn, niet alleen voor de persoon die eraan lijdt maar ook voor zijn/haar familie en vrienden. Leren omgaan met ADHD kan het leven voor iedereen aangenamer maken. In dit artikel bieden we praktische tips en inzichten voor zowel mensen met ADHD als hun naasten.

Hoe om te gaan met ADHD bij kinderen

Omgaan met kinderen met ADHD vraagt om geduld, begrip, en consistentie.

 

 • Creëer structuur met duidelijke routines en regels, dit biedt veiligheid, voorspelbaarheid en helpt bij concentratie.
 • Benoem positieve eigenschappen en successen van kinderen om hun zelfvertrouwen te vergroten en te benadrukken dat ze meer zijn dan hun uitdagingen.
 • Biedt ruimte om het kind zijn/haar gevoelens te laten uiten zodat kinderen zich gehoord en begrepen voelen.
 • Bevorder actieve en creatieve uitlaatkleppen voor hun energie en creativiteit.
 • Zoek professionele ondersteuning voor het kind en het gezin om samen te leren en te groeien, met op maat gemaakte begeleiding en strategieën.

 

Vragen? Kom in contact

Samenwerking met naasten

Het betrekken van naasten in het proces van omgaan met ADHD is cruciaal. Familieleden en vrienden kunnen ondersteuning bieden door zich te laten informeren over ADHD, mee te gaan naar afspraken, en een luisterend oor te bieden. Het creëren van een ondersteunende omgeving waarin openheid en begrip centraal staan, kan het verschil maken voor iemand met ADHD.

 

Tips voor volwassenen met ADHD

Voor volwassenen met ADHD is het essentieel om structuur aan te brengen in hun dagelijks leven. Hier zijn enkele praktische tips:

 

 • Stel een dagelijkse planning op: Gebruik agenda’s en to-do lijsten om je dag te organiseren.
 • Stel realistische doelen: Focus op haalbare doelen om overweldiging te voorkomen.
 • Neem korte pauzes: Regelmatige pauzes helpen om de concentratie te behouden.
 • Organiseer je leefruimte: Een opgeruimde en georganiseerde omgeving kan helpen om je beter te concentreren en stress te verminderen.
 • Blijf fysiek actief: Lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen, de concentratie te verbeteren en de slaapkwaliteit te bevorderen.
 • Zoek professionele begeleiding: Leer technieken om effectiever om te gaan met ADHD-symptomen.

 

Heb je nooit de diagnose ADHD gekregen, maar heb je wel het gevoel hier een vorm van te hebben, lees hier meer over “heb ik ADHD“.

Maak gebruik van professionele hulp bij ADHD

Begeleiding bij ADHD is niet alleen weggelegd voor de persoon met ADHD zelf; familie en naasten kunnen ook baat hebben bij professionele ondersteuning. Bij Plushome bieden we ambulante begeleiding op maat, afgestemd op de individuele behoeften van onze cliënten en hun families. Ons doel is om iedereen de tools en technieken te bieden om effectief om te gaan met de uitdagingen van ADHD.

Voor meer informatie en ondersteuning, neem gerust contact met ons op.