Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Heb ik ADHD?

Het vermoeden dat je zelf of iemand dichtbij mogelijk ADHD heeft, kan vragen oproepen. Wat zijn de symptomen van ADHD? Hoe weet je zeker of het ADHD is? Deze vragen zijn belangrijk voor het begrijpen van ADHD en het zoeken naar passende begeleiding. In dit artikel behandelen we kort veel voorkomende symptomen en bieden we inzicht in hoe je deze herkent.

Hoe weet je of je ADHD hebt?

Weten of je ADHD hebt kan je baseren op bepaalde gedragskenmerken. Het is belangrijk te onthouden dat niet iedereen met ADHD dezelfde symptomen vertoont en de ernst van de symptomen kan variëren. Hier zijn enkele algemene eigenschappen en gedragingen die vaak geassocieerd worden met ADHD:

 

  • Je bent vaak erg druk
  • Je raakt snel afgeleid
  • Je hebt moeite met het volgen van instructies
  • Je ziet details over het hoofd
  • Je kan moeilijk stilzitten
  • Je onderbreekt vaak de andere

 

De diagnose ADHD kan alleen gesteld worden door een gekwalificeerde zorgverlener. Dit gebeurt op basis van uitgebreide gesprekken, vragenlijsten en soms observaties over gedrag over een langere periode. Als je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving symptomen van ADHD vertoont, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken.

 

Vragen? Kom in contact

Gedragskenmerken van ADHD

ADHD, ofwel aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, manifesteert zich door een combinatie van gedragingen die verband houden met aandachtsproblemen, hyperactiviteit, en impulsiviteit. De symptomen variëren per persoon en kunnen zich anders uiten bij kinderen en volwassenen.

 

Aandachtsproblemen

Personen met ADHD vinden het vaak moeilijk om hun aandacht bij taken te houden. Ze kunnen gemakkelijk afgeleid worden door externe prikkels of hun eigen gedachten. Belangrijke symptomen zijn moeite hebben met het voltooien van taken, vaak dingen vergeten, en moeilijkheden met organiseren en plannen.

 

Hyperactiviteit

Hyperactiviteit bij ADHD kan zich uiten in een constante behoefte aan beweging, moeite hebben met stilzitten in de klas, en een algemeen gevoel van rusteloosheid. Bij volwassenen is dit soms minder zichtbaar, maar kan het meer intern ervaren worden.

 

Impulsiviteit

Impulsief gedrag kan ook een symptoom zijn van ADHD. Dit kan betekenen dat iemand moeite heeft met het wachten op zijn beurt, abrupte beslissingen neemt zonder de consequenties te overzien, of in gesprekken anderen vaak onderbreekt.

Zoek hulp en ondersteuning bij ADHD

Het herkennen van de symptomen van ADHD is slechts de eerste stap. Belangrijk is om te weten dat er hulp en ondersteuning beschikbaar is. Bij Plushome bieden we ambulante begeleiding aan jongvolwassenen en volwassenen met ADHD. Onze deskundigen kunnen helpen bij het vinden van strategieën om met de uitdagingen van ADHD om te gaan, van het verbeteren van organisatievaardigheden tot het leren beheersen van impulsen.

Als je meer wilt weten over onze aanpak en hoe wij kunnen helpen, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we werken aan een beter begrip en bieden we ADHD begeleiding hoe hiermee om te gaan in jouw dagelijks leven.