Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Anne; Aanpassingsvermogen

In het leven heb je soms best wel wat aanpassingsvermogen nodig. Zo ook in de begeleiding. Soms loopt het nu eenmaal anders dan gepland en kan je opeens samen met je begeleiding voor een totaal nieuwe situatie staan en dat kost aanpassingsvermogen. Dit is nog niet altijd even gemakkelijk. Oké eerlijk is eerlijk, daar heb ik wat meer moeite mee dan mijn begeleiding. Maar voor beide kanten is het aanpassen.

Aanpassingsvermogen is een vaardigheid die de ene persoon wat meer ligt dan de ander. Je kunt hier veel mee oefenen, maar er ligt, naar mijn idee, een groot gedeelte vast in de aard van het beestje of je het gemakkelijk kunt of dat je het altijd een beetje moeilijk blijft vinden. Mijn persoonlijke ervaring is dat het kan verschillen in welke situatie het gebeurt. In mijn werksituatie kon ik hier makkelijker mee omgaan dan in mijn privésituatie. Maar goed; aanpassen is en blijft nu eenmaal nodig.

Vaak heb je een aardig vaste lijn in wat er nodig is in je begeleiding, zo ook bij mij. Helaas door omstandigheden heb ik plotseling hulp nodig gekregen bij praktische zaken waar ik eerder geen hulp bij nodig had. En dan sta je daar opeens, met je begeleiding, samen voor zo’n aanpassingsmoment. Een moment dat je moet gaan kijken naar hoe je je begeleiding anders in kan gaan vullen, naar de opeens anders liggende behoeftes. En zoals ik al zei had ik daar wat meer moeite mee dan de begeleiding. Maar ook voor hen is het aanpassen. De tijd die je met een cliënt doorbrengt moet je opeens anders gaan indelen. Terwijl oude behoeftes niet direct verdwijnen maar er wel nieuwe hulpvragen bij komen. Ik denk dat het belangrijk is om wederzijds begrip te hebben voor het feit dat aanpassen voor beide kanten tijd kost, wees hier open over naar elkaar. Van cliënt naar begeleider maar ook van begeleider naar cliënt. Openheid biedt duidelijkheid en daarmee kom je des te sneller tot een nieuw plan van aanpak.

Soms wordt er naar mijn gevoel te makkelijk gedacht over aanpassen. Er wordt door mensen te makkelijk vanuit gegaan dat je zomaar om kunt gaan met alle veranderingen die op je pad komen. Tot mensen zelf een aanpassing in hun leven moeten aanbrengen. Dan merken ze pas hoeveel moeite dat soms kan kosten. Om je normale patroon of routine om te gooien. Je aan te passen aan de wensen van een ander of om te gaan met een totaal nieuwe situatie. Goed om soms even extra bij stil te staan voordat je iets vraagt aan iemand of voordat er iets verandert in de begeleiding. Wat vraag ik nou van die gene? Hoe zou ik dat zelf vinden?

Voor mij is het heel erg wennen aan de (tijdelijke) nieuwe invulling van mijn begeleidingsmomenten. Natuurlijk is niet alles anders, maar toch moet ik me best wel behoorlijk aanpassen en dat kost bij mij nou eenmaal nogal veel tijd. Hulpvragen die ik eerder had zijn niet direct verdwenen met de komst van mijn nieuwe hulpvraag, maar de tijdverdeling is wel veranderd. Daarin is het soms even schipperen en zoeken naar de juiste verdeling. Soms best lastig een nieuw evenwicht in te vinden. Dan komt ook nog het accepteren van hulp om de hoek kijken, maar dat is weer een heel ander onderwerp.

Aanpassen is niet altijd even makkelijk maar geef het de tijd! Want dan went het echt!

 

Anne.

 

9 oktober 2018