Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Hulp bij eenzaamheid

Iedereen voelt zich helaas wel eens eenzaam. Het blijkt dat 1 op de 10 Nederlanders zich sterk eenzaam voelt. Daarnaast voelt 1 op de 3 Nederlanders zich matig eenzaam (Eenzaam.nl, z.d.-a).

Het kan helpen om ondersteuning vanuit de omgeving te krijgen, maar uiteindelijk moet jij zelf de eenzaamheid gaan proberen te doorbreken (Een tegen eenzaamheid, z.d.-b). Plushome kan jou helpen om deze eenzaamheid te doorbreken.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid staat voor je niet verbonden voelen. Wanneer je eenzaam bent ervaar je een gemis aan een emotionele, hechte band met anderen. Ook kan het zijn dat je minder contact hebt met andere mensen dan je zou wensen. Wanneer je eenzaam bent gaat dit gevoel over het algemeen gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van angst, verdriet, leegte en zinloosheid.

Ook gaat het gevoel van eenzaamheid vaak gepaard met lichamelijke en/of psychische klachten. Het kan zo zijn dat eenzaamheidsgevoelens invloed hebben op je welzijn, gezondheid en kwaliteit van leven (Een tegen eenzaamheid, z.d.-c).Hoe eenzaamheid voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. Vaak is het niet zichtbaar of iemand zich eenzaam voelt en wordt er weinig over het onderwerp gepraat.

 

Vormen van eenzaamheid

Er zijn verschillende vormen van eenzaamheid. Je hebt sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Het onderscheid ligt in het aantal contacten en de kwaliteit van deze contacten. Het kan ook voorkomen dat iemand beide vormen voelt. Dit heet ook wel gecombineerde eenzaamheid.

Wanneer er sprake is van het ontbreken van contacten met mensen waarmee iemand bepaalde gemeenschappelijke kenmerken deelt, is er sprake van sociale eenzaamheid. Denk hierbij aan vrienden, kennissen of collega’s. Wanneer er sprake is van het missen van een hechte, intieme band met minimaal één andere persoon, is er sprake van emotionele eenzaamheid. Vaak gaat het hierbij om de levenspartner (Een tegen eenzaamheid, z.d.-c).

 

Hoe kan je eenzaamheid herkennen?

Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. De signalen kunnen onderverdeeld worden in psychische, sociale, gedragsmatige en lichamelijke signalen. Echter is het van belang om bewust te zijn dat deze signalen eventueel ook op andere (medische) problemen kunnen wijzen.

Als het gaat om psychische signalen kan gedacht worden aan een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen, gevoelens van zinloosheid en uitzichtloosheid of gevoelens van verlatenheid. Verder zijn psychische signalen teleurstelling, verdriet en boosheid. Tot slot hoort het verlies van vertrouwen in mensen ook bij de psychische signalen van eenzaamheid.

Sociale signalen van eenzaamheid zijn weinig sociale contacten en het missen van sociale steun. Daarnaast zijn er ook gedragsmatige signalen die kunnen duiden op eenzaamheid. Voorbeelden hiervan zijn: gebrek aan sociale vaardigheden, claimgedrag, mensen op afstand houden, overmatig gebruik of verslaving en tot slot kan het op zichzelf gericht zijn ook een gedragsmatig signaal van eenzaamheid zijn.
Lichamelijke signalen zijn verslechterde zelfzorg, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en verhoogde spierspanning (Een tegen eenzaamheid, z.d.-a).

Naast deze signalen kan een levensgebeurtenis ook de oorzaak zijn dat iemand zich eenzaam gaat voelen. Voorbeelden van enkele levensgebeurtenissen die eenzaamheid tot gevolg kunnen hebben zijn, het overlijden van een naaste, financiële problemen, een scheiding, een ziekte of beperking, het verlies van jouw baan en tot slot een verhuizing (Een tegen eenzaamheid, z.d.-a).

 

Wil je weten wat eenzaamheid met je lichaam kan doen? Lees dan onze blog: “Wat is eenzaamheid?”

Wil je meer informatie hoe we bij Plushome jou kunnen ondersteunen bij gevoelens van eenzaamheid? Zoek dan even contact met ons.

Yvette Weeda - Orthopedagoog

"Als je het eindpunt weet, dan kun je een route uitstippelen om daar te komen."

Liz Kooning - Coördinator Arnhem-Zuid

“Luisteren naar jezelf is net zo belangrijk als luisteren naar een ander.”

Maud van de Worp - Muziektherapeut

“De kracht van muziektherapie: passend bij elke stemming.”

Floor Peters - Gezinscoach

“Echt naast iemand gaan staan, het zelfvertrouwen vergroten en die persoon dan zien groeien; dat vind ik het allermooiste aan mijn werk!”

Dennis den Olden - Coördinator Arnhem Noord & Zuid

"Het wordt makkelijker de brug over te gaan wanneer we verlangen naar de overkant."

Lotte Bakker - Orthopedagoog

"Al kunnen we de richting van de wind niet veranderen, we kunnen samen kijken hoe de zeilen aan te passen om de gewenste bestemming te bereiken".

Heleen van Hassel - Coördinator jeugd & gezin

“Midden tussen de moeilijkheden zijn er kansen en oplossingen te vinden.”

Robin van Rooij - Teamfunctionaris

“Het gras is groen daar waar je het water geeft.”