Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Dwanghandelingen doorbreken

Een stap naar vrijheid en zelfontwikkeling

Of je nu zelf te maken hebt met dwanghandelingen of een dierbare wilt ondersteunen; het begrijpen van dit proces en het ontdekken van effectieve strategieën om dwanghandelingen te doorbreken is van essentieel belang. Lees verder en ontdek hoe je een stap kunt zetten naar vrijheid en zelfontwikkeling.

 

Wat zijn dwanghandelingen?

Dwanghandelingen, ook wel bekend als dwangmatige handelingen, zijn repetitieve handelingen, gedachten of rituelen die iemand herhaaldelijk en ongewild uitvoert. Deze handelingen worden meestal gedreven door een diepgewortelde angst, stress of ongemak. Dwanghandelingen worden vaak geassocieerd met obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), maar kunnen ook voorkomen bij andere angststoornissen. In het artikel “wat is OCD” lees je hier meer over.

Dwanghandelingen doorbreken

Het doorbreken van dwanghandelingen kan een uitdagend proces zijn maar met de juiste strategieën en ondersteuning is het mogelijk om een leven te leiden dat vrij is van de beperkingen van dwangmatig gedrag.

 

Verhoog je bewustzijn: Word je bewust van je dwanghandelingen en herken de patronen. Let op de situaties, gedachten of emoties die deze dwanghandelingen triggeren. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

Identificeer onderliggende angsten: Probeer de onderliggende angsten of zorgen te identificeren die je dwanghandelingen voeden. Het begrijpen van de diepere emoties die aan de basis liggen kan helpen bij het aanpakken van de kern van het probleem.

Stel realistische doelen: Begin met het stellen van kleine, haalbare doelen om de dwanghandelingen geleidelijk aan te verminderen. Focus op het doorbreken van één specifieke dwanghandeling tegelijk en beloon jezelf wanneer je erin slaagt deze te verminderen of te vermijden.

Oefen blootstelling en responspreventie: Geleidelijke blootstelling aan de triggers die je dwanghandelingen uitlokken, gecombineerd met het voorkomen van de gebruikelijke respons, kan helpen om de dwangcyclus te doorbreken. Dit vereist moed en doorzettingsvermogen, maar het kan je helpen om de angst die gepaard gaat met de dwanghandelingen te verminderen.

Zoek professionele hulp: Overweeg om professionele hulp te zoeken, zoals ambulante begeleiding of cognitieve gedragstherapie. Een getrainde professional kan je begeleiden, ondersteunen en effectieve strategieën aanreiken om dwanghandelingen te doorbreken.

 

De rol van ambulante begeleiding

Ambulante begeleiding speelt een waardevolle rol in het ondersteunen van mensen bij het verbreken van dwanghandelingen. Ambulante begeleiders zijn professionals op het gebied van geestelijke gezondheidszorg die individuen met dwangmatig gedrag begeleiden en ondersteunen in hun herstelproces. Er zijn enkele manieren waarop ambulante begeleiding kan helpen bij het verbreken van dwanghandelingen:

 

  1. Cognitieve gedragstherapie (CGT): Ambulante begeleiders zijn getraind in cognitieve gedragstherapie; een effectieve behandeling voor dwanghandelingen. Ze kunnen individuen helpen bij het identificeren van dwanggedachten, het uitdagen van negatieve overtuigingen en het aanleren van gezonde copingstrategieën.

 

  1. Ondersteuning bij exposure en responspreventie: Ambulante begeleiders kunnen individuen begeleiden bij het uitvoeren van geleidelijke blootstelling aan dwangtriggers en het vermijden van de gebruikelijke dwangmatige respons. Ze bieden ondersteuning, moedigen aan en helpen bij het opbouwen van weerstand tegen de angst die gepaard gaat met het doorbreken van dwanghandelingen.

 

Onthoud dat het doorbreken van dwanghandelingen een persoonlijk proces is en dat het tijd en toewijding vergt. Plushome biedt hulp bij dwangstoornis en gaat graag samen aan de slag om de handelingen te doorbreken. We zijn geduldig, trots op jou en hebben als doel om stappen te maken en geleidelijk aan de dwanghandelingen te doorbreken.

 

Behandeling bij dwangstoornis

Soms is ambulante begeleiding niet voldoende en is er meer nodig om met een dwangstoornis om te gaan en de handelingen te doorbreken. Hiervoor kan therapie worden ingezet. Cognitieve gedragstherapie is de meest effectieve vorm van therapie bij een dwangstoornis. Bij Plushome behandelen wij kinderen en jongeren. De behandeling wordt individueel gegeven en op maat gemaakt aan de problematiek en behoeftes van het kind. Hierbij wordt er intensief samengewerkt en doelen zo opgesteld om de dwangstoornis te leren doorbreken, maar ook ermee leren omgaan. Daarnaast wordt er gewerkt aan de angst die aan een dwangstoornis verbonden is. Wij werken vanuit een positieve benadering waarin wij uitgaan van de kracht in jezelf en vertrouwen in het proces. Dit doen wij graag op een creatieve manier die aansluit bij de ontwikkeling van het kind.

 

Juli 2023