Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Begeleid bezoek

Als je gescheiden bent en niet meer samen met je kind(eren) in een huis woont, kan het lastig zijn om een goede omgangsregeling af te spreken. Ook kan het zijn dat een kind (tijdelijk) ergens anders woont dan bij één van de ouders.

Voor o.a. de ontwikkeling van het zelfbeeld is het belangrijk dat een kind regelmatig contact heeft met beide ouders, al is dit onder toezicht. Plushome helpt de omgangsregeling in goede banen te leiden als er sprake is van spanningen, dit noemen we begeleid bezoek. Deze bezoeken worden ingezet om het contact te verbeteren en/of op te bouwen.

Als het over kinderen gaat kunnen emoties hoog oplopen. Het kan zijn dat er veel gebeurd is tussen de ouder(s) en het kind waardoor het kind het contact als belastend ervaart. Ouders zijn het bijvoorbeeld niet eens met een besluit van de rechter of de jeugdbescherming, of ouders zijn het niet met elkaar eens. Dit kan een negatief effect hebben op het contact met het kind en daarmee op het welzijn van het kind. Soms spelen verslaving of psychische problemen een rol. Plushome helpt ouders om keuzes te maken in het belang van het kind.

Begeleide omgangsregelingen kunnen voor alle betrokkenen erg spannend zijn. Het doel is dat ouder en kind op een zo ontspannen mogelijke manier, plezierig en positief contact met elkaar hebben. Begeleid bezoek kan ook ingezet worden om opvoedvaardigheden van ouders te analyseren en te versterken. Bijvoorbeeld als kinderen na een tijdelijke uithuisplaatsing weer teruggaan naar huis.

De aanmelding verloopt via jeugdzorg of het wijkteam, vervolgens is er een intakegesprek met de jeugd coördinator.  Na deze intake plant de begeleider een kennismaking met de ouder(s) en kind(eren). In samenspraak wordt er een plan gemaakt voor de begeleide bezoeken. De begeleiders kunnen onze orthopedagogen raadplegen, waar nodig kan aanvullende ondersteuning ingezet worden.

Begeleid bezoek vindt plaats in de eigen woonomgeving of op een locatie bij Plushome. Het kantoor van Plushome in Arnhem heeft een grote ruimte met een schommel, keuken en heel veel speelgoed en knutselspullen. Er zijn al heel wat mooie creaties geknutseld, autobanen gemaakt en kastelen gebouwd. Ook heeft elke hoek van de ruimte als verstop plek gediend.  Daarnaast wordt er soms gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te koken. De lekkerste maaltijden uit verschillende culturen zijn daar al bereid. In de straat is een speeltuintje met grasveldje, daar kan gepicknickt, geklauterd en geklommen worden. Het samen zijn, samen eten en zo een huiselijke sfeer creëren, draagt bij aan een waardevol contact moment.

Floor Peters - Gezinscoach

“Echt naast iemand gaan staan, het zelfvertrouwen vergroten en die persoon dan zien groeien; dat vind ik het allermooiste aan mijn werk!”

Lotte Bakker - Orthopedagoog

"Al kunnen we de richting van de wind niet veranderen, we kunnen samen kijken hoe de zeilen aan te passen om de gewenste bestemming te bereiken".

Aranka Junte - Begeleider Jeugd & Gezin

"Pas wanneer je luistert om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren, ontstaat er echt contact."

Heleen van Hassel - Coördinator jeugd & gezin

“Midden tussen de moeilijkheden zijn er kansen en oplossingen te vinden.”

Maud van de Worp - Muziektherapeut

“De kracht van muziektherapie: passend bij elke stemming.”

Yvette Weeda - Orthopedagoog

"Als je het eindpunt weet, dan kun je een route uitstippelen om daar te komen."

Tanja Wels - Ambulant begeleider jeugd

"In het leven kun je heel wat worden maar nooit meer zijn dan jezelf."