Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Welke foto kies je voor je CV?

Een foto toevoegen aan je CV is niet verplicht maar blijkt toch vaak in je voordeel te werken. ‘Het gaat toch om m’n kwaliteiten?’ zul je misschien denken. Dat klopt. Maar je uiterlijk is in eerste instantie je reclameplaatje.

Maar welke foto kun je het beste gebruiken voor op je CV? We geven je 7 tips!

1) Glimlach!

Het is slim om een mooie open glimlach te lachen zien op je foto. Met een open glimlach bedoelen we een lach waarbij je tanden zichtbaar zijn. Uit onderzoek is gebleken dat je met een open lach vriendelijke overkomt dan met een gesloten lach (lach met gesloten mond). Met je open lach straal je kennis en leiderschap uit. Werkgevers zien je dus graag lachend op de foto staan!

 

2) Maak oogcontact

in de lens kijken op een foto zorgt ervoor dat je contact maakt met degene die jouw foto bekijkt. Het blijkt dat je slimmer, vriendelijker en invloedrijker overkomt wanneer je in de camera kijkt.

Het zogenaamde ‘squinching’ zorgt er daarnaast voor dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt op een foto. Squinching is een techniek waarbij je je onderste ooglid een klein beetje straktrekt en bovenste ooglid wat laat zakken. Een beetje alsof je verblind wordt door fel licht.

 

3) Laat je gezicht zien

Je gezicht is je belangrijkste punt van herkenning. Zorg daarom dat je gezicht goed in beeld is. Een foto waarop je hele postuur te zien is zegt wat over kleding, wat je doet, je houding, maar kan ervoor zorgen dat je je gezicht minder goed ziet. Kies daarom voor een ietwat uitgezoomde foto waarop niet je hele postuur te zien is, maar wel je kleding zichtbaar is. Bijvoorbeeld een foto tot de bovenkant van je knie of heup.

 

4) Wel of geen nette kleding?

Nette kleding straalt professionaliteit, leiderschap en kennis uit maar het is niet voor elke baan passend. Probeer in te schatten welke mate van netheid passend is voor de functie waarop jij solliciteert.

Zet in ieder geval nooit een onprofessionele foto (vakantiefoto, uitgaansfoto, foto met je goudvis) op je CV.

 

5) Zorg voor voldoende licht in je foto.

Een donkere foto komt minder vriendelijk en open over. Zorg daarom voor voldoende licht in je foto.

 

6) Gebruik geen oude foto

Voeg een recente foto toe. Met een actuele foto versterk je de inhoud van je CV. Zo weet je potentiële werkplek namelijk ook hoe je er nu uitziet en komt niemand voor verrassingen te staan. Voor sommige functie is je uiterlijke verschijning van belang omdat je het toonbeeld van een organisatie wordt.

 

7) Bekijk je foto kritisch

Als je je keuze hebt gemaakt, bekijk dan je foto nog eens kritisch op alle bovenstaande punten. Straalt de foto uit wat je wilt dat de foto uit moet stralen?

Vraag ook altijd nog een ander om advies want zelf kijk je altijd anders tegen je eigen foto’s aan dan een ander.

Succes!

 

Bron: werkstudent.nl

 

 

17 juni 2020