Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Trudy; Holacratie!???

Ja, ook wij laten ons verleiden om over te stappen van een hiërarchische bedrijfsstructuur naar meer holacratisch. Waarom? Om onze cliënten te kunnen begeleiden naar een zelfstandig en vervuld leven is het van belang dat teamleden snel en effectief kunnen werken. Als teamleden meer eigen verantwoordelijkheid dragen kunnen ze in het proces dichter bij de cliënt zelf beslissingen nemen. Dit zorgt voor snelheid en flexibiliteit van de teamleden waardoor het gevoel van werkdruk kan verlagen en er meer tijd voor de cliënt kan ontstaan. We gaan hiervoor de hiërarchie uit de organisatie halen en stappen langzaam over op holacratie.

Dit besturingsmodel onderstreept zelfstandigheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor teamleden en haalt de afhankelijkheid die de hiërarchie soms met zich meebrengt weg. Dit past volledig bij onze visie en missie om mensen te begeleiden bij een zelfstandig en vervuld leven. Want daar worden wij gelukkig van.

 

Januari 2018 zijn we met dit proces actief van start gegaan. We hebben een externe HRM-specialist betrokken en zijn met de teamraad gaan zitten over hoe we dit vorm gaan geven. Tijdens verschillende teamvergadering hebben we de teamleden van Plushome op de hoogte gehouden van dit proces en hebben we geïnventariseerd wie er allemaal wilde bijdragen aan het proces van functieprofielen naar rollen. Die rollen worden weer gekoppeld aan talenten en zo vervult iedereen straks zijn eigen droombaan.

 

Het team van Plushome was erg enthousiast en hebben door de vele aanmeldingen drie dagen keihard gewerkt met elkaar om dit proces te starten. Iedereen kreeg de uitnodiging om op te schrijven wat ze allemaal doen op een dag; van de vaatwasser inruimen tot en met behandelafspraken met een cliënt. Deze dagen hebben we 119 rollen omschreven en van deze 119 rollen hebben we 30 cirkels gevormd.

 

Creatieve benamingen als de ‘oei-ik-groei-goeroe, de ‘Party Squad’ en de ‘Smooth Operator’ zijn bedacht.

 

En nu begint het echte werk; al deze rollen en cirkels mogen nu uitgewerkt worden. Wat is het doel van de rol? Wat zijn nu de precieze verantwoordelijkheden? En dat zonder te vertellen ‘hoe’ iemand straks zijn werk moet doen. Dat is nog lastiger dan je denkt.

 

Gelukkig bestaat er het programma Glassfrog. Dit helpt ons ontzettend bij ons proces. Ben je nieuwsgierig naar de voortgang hiervan? Hou dan onze blogs in de gaten.

 

17 juni 2020