Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

In gesprek met cliënt Jessica

‘Ik dacht altijd dat ik geen hulp nodig had’

 

Deze week gingen we in gesprek met Jessica, een van onze cliënten bij Plushome. Zij vertelt jullie wat de reden is dat zij zich heeft aangemeld bij Plushome en wat de begeleiding voor haar betekent.

Wie ben je en kun je wat vertellen over de situatie waarin je zit/ zat?

 

Ik ben Jessica, 34 jaar oud en ik woon in Arnhem. Voordat ik bij Plushome kwam, was mijn leven niet geordend. Bepaalde dingen had ik niet op een rijtje. Door de komst van Plushome heb ik daar helder zicht op gekregen en heb ik meer rust in mijn leven gekregen. Financiële problemen, problemen op het werk, onzekerheid en een laag zelfbeeld waren onderwerpen die voor mij speelden. Sinds ik begeleiding krijg bij Plushome is dit veranderd.

Hoe ben je bij Plushome terecht gekomen?

Mijn werkgever heeft me aangemeld bij het Maatschappelijk Werk. Zij hebben mij doorgestuurd naar het wijkteam en het wijkteam heeft Plushome ingeschakeld. Binnen 2 weken had ik al een intake en 2 weken later startte de zorg op met mijn begeleider.

 

Aan welke doelen heb je samen met je begeleider gewerkt?

Financieel; Ik was niet tevreden over mijn bewindvoerder, er ging veel mis met mijn financieel beheer. Samen met mijn begeleider heb ik uitgezocht of er mogelijkheden waren om over te stappen naar een nieuwe bewindvoerder. Dit hebben we uiteindelijk in werking gesteld waardoor ik nu overgestapt ben naar een nieuwe bewindvoerder waar ik wel blij mee ben en vertrouwen in heb.

Structuur in de huishouding; Mijn huis is niet altijd even netjes en ik vind het moeilijk om zelf overzicht en structuur te krijgen. Mijn begeleidster helpt mij om dat overzicht wél te krijgen en te behouden. Dit houdt in dat we soms samen de afwas doen en mijn huis opruimen. Mijn woning is de afgelopen tijd een stuk netter en schoner en dat geeft mij rust.

Zelfvertrouwen; Voor vrienden en familie lijk ik niet op mijn mondje gevallen te zijn. Maar, wanneer het op vreemden aankomt kan ik onzeker worden en in bepaalde situaties niet goed weten hoe ik moet handelen/reageren. Tijdens de begeleiding voeren we veel gesprekken over deze situaties en bespreken we hoe ik er op een andere manier mee om kan gaan zodat de uitkomst voor mij en voor de ander prettig is. Doordat ik beter om heb leren gaan met deze situaties is mijn zelfvertrouwen gegroeid.

Loopbaan/scholing; Ik was erg ongelukkig met mijn baan waar ik al langer werkzaam was en liep tegen een burn-out aan. De begeleiding van Plushome heeft me geholpen om op een gunstige manier weg te gaan bij de desbetreffende werkgever en op zoek te gaan naar een baan die mij past. In september kan ik starten met een beroepskeuze traject om erachter te komen wat ik nou écht leuk vind en te ontdekken waar mijn talenten liggen.

 

Wat levert de begeleiding van Plushome je op? Hoe helpt je begeleider je verder?

Wat de begeleiding van Plushome mij tot nu toe heeft opgeleverd is rust en zelfvertrouwen. Niet langer bang zijn om te falen of om te zeggen dat je iets niet kunt. Ook levert de begeleiding mij plezier op, we lachen veel samen. Daarbij geeft de begeleiding mij inzicht in het leven doordat ik positiever in het leven ben gaan staan en ook andere dingen in het leven kan waarderen. Daarnaast verzorg ik via ‘Activerend werk’ samen met andere deelnemers wekelijks de lunch bij Plushome. Doordat ik meewerk aan Activerend Werk heb ik ook vriendschappen opgebouwd. Het contact met andere deelnemers doet mij goed. Het maken van deze lunch is iets voor mijzelf, onder de mensen zijn en gezond en lekker eten. Wanneer ik samen met de medewerkers van Plushome lunch, voel ik mij geen cliënt maar gewoon onderdeel van het team. Ik word niet anders behandeld.

 

Hoe denk je dat anderen gebaat zouden zijn bij de begeleiding van Plushome?

De medewerkers van Plushome staan niet achter de cliënt maar naast de cliënt. Hierdoor heb je altijd iemand bij wie je terecht kunt, die jou serieus neemt en je waardeert voor wie je bent. Zelfs de directie is toegankelijk en staat open voor een praatje op het kantoor.

 

Wat vind je belangrijk dat anderen over Plushome weten?

Plushome is een goed georganiseerde begeleidingsorganisatie die de cliënten waarderen zoals ze zijn ongeacht geaardheid, geloof of afkomst. Je wordt als cliënt niet als nummer behandeld maar echt gezien.

 

Wat vind je belangrijk om te zeggen tegen andere mensen die nog geen hulp hebben gezocht en dit mogelijk wel nodig zouden hebben?

Meld je aan! Neem de tijd voor een gesprek en kijk welke hulp ze je kunnen aanbieden. Wees niet bang om de hulp te accepteren die ze je kunnen en willen aanbieden.
Ik was zelf bijvoorbeeld altijd het type dat dacht ‘ik heb geen hulp nodig’. Vervolgens ben ik te lang doorgelopen waardoor ik geen andere uitweg meer had dan de hulp accepteren. Met mij is het uiteindelijk goed gekomen toen ik eenmaal hulp accepteerde.

 

24 juli 2019