Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Eenzame jongeren; Ben jij wel eens eenzaam?

Dat oudere mensen vaak eenzaam zijn, is een bekend gegeven. De laatste tijd is er echter ook meer aandacht voor eenzaamheid onder jongeren. Vermoedelijk is 3 tot 10 procent van de jongeren chronisch eenzaam en vermoedelijk zijn dit er nog veel meer.

 

#eenzamejongeren #maatjegezocht
De 25-jarige Nadï uit Nijmegen plaatste deze zomer onderstaande oproep op Twitter:

 

Nadï werd na haar tweet overladen met reacties van onbekende twitteraars die graag in contact met haar wilden komen. Na aanleiding van al deze reacties heeft Nadï een hashtag de wereld ingeholpen om ook andere eenzame jongeren te helpen uit hun isolement te breken.

 

 

Nadï omschreef zichzelf als eenzame jongere op Twitter. Ze woont in Nijmegen en heeft door fysieke beperkingen weinig mogelijkheden tot vanzelfsprekende sociale contacten. Ze dacht dat niemand haar berichtje zou lezen. Toch ging deze viral, samen met de hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht. Hiermee doorbrak ze het taboe op eenzaamheid bij jongeren.

Drie oorzaken van eenzaamheid

De belangrijkste oorzaken voor eenzaamheid bij jongeren kun je grofweg samenvatten in drie categorieën:

  • Ze hebben geen toegang tot sociaal contact of de sociale steun die ze nodig hebben. Dat is bijvoorbeeld zo bij Nadï, die de oproep op Twitter deed. Zij heeft een fysieke beperking waardoor ze moeilijk kan afspreken. Een verhuizing kan ook een oorzaak zijn.
  • Ze vinden het moeilijk om contact te maken met mensen en vriendschappen te onderhouden.
  • Ze bekijken de wereld inclusief zichzelf door een zwarte bril.

 

Gevolgen van eenzaamheid

Onderzoekster Gerine Lodder van de Universiteit Tilburg. “We weten nu uit onderzoek wat de effecten zijn van langdurig eenzaam zijn”, zegt Van Gerwe. “Sneller kans op depressies, stress, suïcidale gedachtes. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Lodder: “We zien ook fysieke gezondheidsgevolgen: ik las onlangs in een onderzoek dat bij jong volwassenen die eenzaam zijn het immuunsysteem minder goed werkt. Ook slaapproblemen en meer drugs- en alcoholgebruik komen voor. We kunnen overigens nog niet precies zeggen hoe lang je eenzaam moet zijn om dit soort problemen te ontwikkelen.”

 

‘Niet luchtig over doen’

Hoe dan ook is het hoog tijd om die langdurige of chronische eenzaamheid serieus te nemen, vindt Gerine Lodder. “Ik merk dat mensen er soms luchtig over doen, maar mensen die daaronder lijden hebben echt hulp nodig. Even eenzaam zijn en langdurige eenzaamheid zijn echt niet hetzelfde. Net als een hoofdpijntje geen migraine is.”

 

Plushome en eenzaamheid

Bij Plushome zien we ook geregeld eenzaamheid voorkomen onder onze cliënten. Dit vormde de aanleiding voor een nieuw project ‘Het sociale platform’. Het sociale platform wordt een digitale ontmoetingsplek met als doel de eenzaamheid van zowel de cliënten van Plushome, als de bewoners in Arnhem en omstreken te verminderen. Het platform wordt op dit moment nog volop ontwikkeld dus jullie moeten nog even wachten tot het daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden! To be continued…

 

Nadï

Nadï staat volop in de aandacht na haar oproep op Twitter. Ze laat zich horen in de landelijke media en spreekt binnenkort ook op het Jaarcongres Eenzaamheid over haar ervaringen met eenzaamheid.

 

 

15 oktober 2019