Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Anne; Medicijnen

Veel mensen hebben vaste medicijnen en ik denk dat praktisch iedereen wel eens zo af en toe een paracetamolletje nodig heeft. Maar wat doen al die medicijnen met je? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Ik denk dat het belangrijk is om met medicijnen goed stil te staan bij wat je inneemt en er niet te laconiek mee om te gaan.

Medicijnen kunnen een groot voordeel hebben; ze kunnen pijn minder maken, ze kunnen er voor zorgen dat je je minder rot voelt of ze kunnen je uit een psychose houden. En zo zijn er nog tal van redenen om medicijnen te slikken. Tegenwoordig is er zoveel onderzoek gedaan naar jouw medicijnen dat als je de bijsluiter leest, je precies weet wat het is, waarvoor het is bedoeld en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Eén pil kan soms al een groot verschil maken en je ontzettend ondersteunen in je te bewandelen weg. Maar ook zijn er nadelen.

Sommige zware medicijnen doen goed hun werk maar hebben ook veel bijwerkingen. Die bijwerkingen zijn bij ieder persoon anders en je kunt er veel last van hebben. Het is goed om in de gaten te houden of de bijwerkingen opwegen tegen de werking van het middel. Ook zijn er vele verslavende medicijnen. Denk er goed over na voordat je hier aan begint. Vergeet daarbij niet dat afbouwen van medicatie soms erg moeilijk kan zijn. Maar als de voordelen heel groot zijn of  je kunt simpelweg niet zonder,  dan zijn dit medicijnen die je uit de brand kunnen helpen en moet je ze niet meteen afwijzen.

Ik probeer je zeker niet van medicijnen af te houden of juist medicijnen te promoten. Wel wil ik graag dat je nadenkt over wat je inneemt voordat je ermee gaat beginnen. Dat je goed weet wat de werking is en wat de bijwerkingen kunnen zijn. Ook tijdens je medicatiegebruik kun je stil blijven staan bij wat het middel doet. Werkt het nog? Word je erdoor geholpen of niet. Mocht je ervoor willen kiezen iets te veranderen aan je medicatie, doe dit dan via een huisarts of psychiater. Zij weten je er alles over te vertellen en kunnen je hierin begeleiden. Ga niet eigenhandig te werk.

Medicijnen, ze kunnen je enorm helpen, maar blijf bewust van wat je inneemt.

 

Anne.

 

11 april 2019