Arnhem & Nijmegen T. +31 (0)26 76 76 292 E. info@plushome.nl Rietgrachtstraat 121 6828 KC Arnhem
Utrecht T. +31 (0)30 72 10 872 E. info@utrecht.plushome.nl Europalaan 2 3526 KS Utrecht

Anne; Hulp inschakelen

Op tijd aan de bel trekken; aangeven dat je hulp nodig hebt, het niet alleen redden of op zijn minst een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Geen makkelijke opgave, althans niet voor mij. Maar voor veel mensen in mijn omgeving ook niet, heb ik gemerkt. Terwijl hulp aanbieden vaak geen probleem is.

Het aangeven dat je iets niet zelf aankan, is een drempel die veel mensen liever niet over willen gaan. Het tast een stukje eigenwaarde en zelfredzaamheid aan. Toch komt het op verschillende momenten in ons leven nou eenmaal voor dat we niet alles zelf kunnen doen en dat we iemand naast ons nodig hebben. En wat is daar nou daadwerkelijk erg aan?

Meestal als je eenmaal die stap hebt gezet om hulp te vragen en je daar vervolgens ook bij hebt neergelegd. Dan is het vaak heel erg fijn dat die hulp er is. Je kunt je gesteund voelen, je kunt je minder alleen voelen en je kunt je sterker voelen dan wanneer je alles alleen moest doen. Voor sommige mensen is het ook heel ingewikkeld om dit te voelen en het jezelf te gunnen om deze positieve gevoelens te voelen.

Hulp vragen kan nodig zijn op allerlei gebieden. Het kan zijn dat je hulp nodig hebt bij hele praktische zaken, bij dingen die in je hoofd spelen, bij het hebben van sociale contacten. Op alle fronten is het mogelijk dat je hulp nodig hebt. De ene meer bij het één en de ander meer bij ’t ander. Schaam je vooral niet om hulp te vragen. Bij je begeleiding niet maar ook daarbuiten niet; er zijn genoeg instanties die bestaan om jou te helpen. Iedereen heeft op een punt in zijn of haar leven wel eens hulp nodig. Nu ben jij dat misschien maar een volgende keer kan jij misschien iemand anders helpen.

Laten we ook de hulpverleners niet vergeten, want ook zij hebben wel eens hulp nodig. Veel mensen in de zorg hebben de neiging zichzelf weg te cijferen, over hun grenzen te gaan door altijd maar voor een ander klaar te staan. Wees niet te hard voor jezelf als je bemerkt dat je het even niet meer redt. Ook jij hebt recht op hulp, op zorg, op bijstand van andere mensen.

Hulp vragen; iets wat veel mensen heel erg moeilijk vinden, maar wat o zo belangrijk is. Schaam je niet, zet die stap over die drempel en aanvaard die helpende handen. Het kan je zoveel steun geven.

 

Anne.

 

17  maart 2019